Wasathiyah Dalam Al-Qur'an

Brands Pustaka Al-Kautsar
Product Code: KDW030
Availability: 1
Tempahan untuk Pre-Order sila Whatsapp Kami
RM86.00
   0 reviews  |  Write a review

Wasathiyah Dalam Al-Qur'an ~Nilai-Nilai Moderasi Islam dalam Akidah, Syariat & Akhlak.

Judul Asal (Arab): Al-Wasathiyyah fil Qur'anil Kariim

Penulis: Dr Ali Muhammad Ash-Shallabi

Halaman: 638 Mukasurat, Hardcover

Ukuran: 25 x 16.5 cm


Islam adalah agama yang penuh rahmat. Ajaran-ajaran Islam sejatinya penuh dengan kedamaian, kasih sayang, keadilan, dan kesimbangan. Di antara Islam yang membawa rahmat adalah nilai-nilai wasathiyah (moderat) dan perilaku umatnya yang disebut sebagai ummatan wasathan (umat yang moderat).

Pengertian wasathiyah dalam buku ini bukan sebagaimana pemahaman orang-orang Barat dan orientalis, kerana moderat dalam cara pandang propganda Barat, sejatinya adalah liberal. Namun, wasathiyah yang dimaksud oleh Al quran, sebagai mana dijelaskan dalam buku ini, umat yang tidak terjebak dalam sikap ekstrem (ghuluw) dan tidak liberal, umatnya yang objectif dalam menghadapi persoalan (hikmah), umat yang senantiasa menyebarkan kebaikan dan melakukan perbaikan, dan umat yang istiqamah. 

Buku ini sangat penting dihadirkan ke tengah-tengah masyarakat, untuk meluruskan cara pandang dan sikap dalam beragama, yang sering terjebak pada dua kutub yang bertentangan dengan ajaran Islam, iaitu ekstremisme dan liberalisme. Islam adalah agama yang berada ditengah-tengah keduanya ; tidak ekstrem (ghuluw) dan juga tidak liberal, tidak melampaui batas atau berlebih-lebihan (ifrath) dan juga tidak bermudah-mudahan (tafrith), tidak memaksakan di luar batas kemampuan, tetapi tidak mengabaikan perintah-perintah dan larangan - larangan. Islam adalah aturan hidup yang tidak menginginkan umatnya menjalankan nilai-nilai agama dalam kesempitan dan kesusahpayahan. Islam itu aturan hidup yang banyak memberikan kemudahan-kemudahan dalam batasan-batasan yang sudah ditentukan.

Buku ini mengulas tiga hal penting dalam islam, yang menjadi landasan hidup seorang muslim, iaitu akidah, syariat dan akhlak. Ketiga hal pokok itu dibahas dalam timbangan wasathiyah Islam, sehingga dapat meluruskan pandangan-pandangan dan sikap yang keliru terkait ketiga hal itu. Dengan bahasa yang mudah difahami, penulis buku ini berusaha menjelaskan pandangan-pandangannya berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah.

Selamat Membaca.=================================================================================

Untuk sebarang PERTANYAAN atau PEMBELIAN, sila Call atau WhatsApp : 011-3975 7993 /011-20693306 

ATAU KLIK PADA LINK INI : http://www.wasap.my/601139757993.

TERIMA KASIH.

=================================================================================


Write a review

Please login or register to review
Most viewed