Bid'ah Tanpa Sedar

Brands Pustaka At-Tibyan
Product Code: KAK104
Availability: Pre-Order
Tempahan untuk Pre-Order sila Whatsapp Kami
RM7.00 RM10.00
   0 reviews  |  Write a review

Bid'ah Tanpa Sadar: Kumpulan Amalan Bid'ah Harian, Pekanan, Bulanan, dan Tahunan

Penulis: Minbar al Usrah wa al Mujtama'

Judul Asal: al Bida' al Yaumiyyah, wa al Bida' al Usbu'iyyah, wa al Bida' as Sanawiyyah

Halaman: 112 Mukasurat, Softcover


Syaikhul Islam Ibnu Taimiyyah Rahimahullah berkata : “Orang bodoh itu bagaikan lalat yang tidak hinggap kecuali pada kulit yang terluka, dan dia tidak mau hinggap pada kulit yang normal. Adapun orang yang berakal, ia akan memilah-milah, ini yang baik, dan ini yang baik.”

(Minhajus Sunnah, VI/150)

Sungguh indah rentetan kalimat ini, ringkas tetapi penuh erti. Demikianlah memang keadaan orang-orang bodoh, bagaikan seekor lalat yang tidak pernah berfikir apakah ini baik atau buruk, ini sunnah atau bid’ah, ini cantik atau buruk, dan ini wangi atau berbau busuk. Lain halnya dengan orang-orang yang berakal, sebelum melaksanakan sesuatu, ia akan berfikir dengan matang, apa akibat yang ditimbulkan, berpahala ataukah tidak, menuai keredhaan ataukah justeru kemurkaan.

Bid’ah? Kalimat ini sudah tidak asing lagi bagi kita. Bahkan praktiknya di tengah-tengah masyarakat bukanlah suatu barang yang baru. Ia begitu laris dan dialu-alukan. Dibudayakan dan dibela mati-matian. Setiap tahun, setiap bulan, setiap minggu, bahkan setiap hari. Begitu banyak kaum muslimin yang tertipu dengan perangkap setan ini. Nampak indah dan menakjubkan, padahal ia sesungguhnya sesuatu yang amat buruk dan menyesatkan.

Buku ini dengan kalimat-kalimatnya yang ringkas dan pasti, mendedahkan satu-persatu amalan-amalan bid’ah yang dilakukan oleh orang-orang bodoh tersebut. Dengan harapan kita semua tidak terjerumus ke dalam praktik-praktik bid’ah, baik harian, mingguan, mahupun tahunan. Sederhana tetapi di dalam sunnah lebih baik daripada bersungguh-sungguh tetapi di dalam bid’ah.

Selamat membaca!=================================================================================

Untuk sebarang PERTANYAAN atau PEMBELIAN, sila Call atau WhatsApp : 011-3975 7993 /011-20693306 

ATAU KLIK PADA LINK INI : http://www.wasap.my/601139757993.

TERIMA KASIH.

=================================================================================


Write a review

Please login or register to review
Most viewed