Syarah Kitab Al-Jami'

Brands Pustaka Arafah
Product Code: KHD110
Availability: 1
Tempahan untuk Pre-Order sila Whatsapp Kami
RM44.00
   0 reviews  |  Write a review

Syarah Kitab Al-Jami'

Penulis: 'Abd Allah bin 'Abd al Rahman alu Bassam

Halaman: 386 Mukasurat,Hardcover


Dengan meletakkannya di bahagian akhir kitab Bulughul Maram seolah-olah Al-Hafizh Ibnu Hajar Al-Asqalany -Rahimahullah- ingin mengingatkan kepada segenap pembaca kitabnya, bahawa penyucian jiwa adalah perkara yang sangat urgent (penting). Terlebih lagi bagi orang-orang yang telah menguasai berbagai bab ilmu dan masalah fiqh, hendaknya adab dan akhlak yang mulia selalu menjadi bahagian tak terpisahkan dari dirinya. Sungguh, ilmu yang luas itu dapat membuat seseorang menjadi sombong sebagaimana harta yang banyak, nasab yang tinggi, wajah yang rupawan dapat menjadikan pemiliknya terjerumus dalam kesombongan dan merendahkan orang lain. Tak sedikit orang yang terjerumus ke dalam keburukan, kecuali orang-orang yang dirahmati Allah ‘Azza wa Jalla.


Menjadi sebuah kewajiban seorang hamba tatkala ilmunya bertambah untuk semakin takut kepada Allah, karena ilmu itu bukanlah apa yang dihafal, melainkan Al-Khasyyah (rasa takut kepada Allah). Hendaknya budi pekertinya semakin luhur dan mulia, karena Rasulullah saw, yang paling dekat kepada Allah Taala dan paling berilmu tentang-Nya, senantiasa memberikan teladan dengan kemuliaan akhlak beliau dan selalu mengasung kita untuk berakhlak mulia. Hendaklah dalam jiwa orang yang berilmu itu bersemayam sikap zuhud dan wara’, dan dalam hati dan lisannya tak pernah sunyi dari dzikrullah.


Syaikh Abdullah bin Abdurrahman Al-Bassam telah mensyarah Kitâb Al-Jâmi‘, menletakkan status hadits-haditsnya, menghurai berbagai kosakata sukar difahami yang ada di dalamnya, serta memaparkan apa saja yang menjadi kandungan hadits-hadits tersebut dalam kitab beliau yang berjudul Taudhîhul Ahkâm min Bulûghil Marâm. Selanjutnya oleh penerbit, Syarah Syaikh Al-Bassam ini dipisahkan menjadi sebuah kitab tersendiri yang diberi judul Syarah Kitab Al-Jami‘.


Pada akhirnya, buku Syarah Kitab Al-Jami‘ ini sangat layak untuk dimiliki dan ditelaah oleh setiap pribadi Muslim yang hendak menelusuri jalan menuju ketakwaan kepada Allah Subhanahu wata'ala.


=================================================================================

Untuk sebarang PERTANYAAN atau PEMBELIAN, sila Call atau WhatsApp : 011-3975 7993 /011-20693306 

ATAU KLIK PADA LINK INI : http://www.wasap.my/601139757993.

TERIMA KASIH.

=================================================================================


Write a review

Please login or register to review
Most viewed