Membedah Tauhid Uluhiyyah; Bersama Ulama Mazhab Syafi'i

Brands Pustaka Imam Asy-Syafi'i
Product Code: KAK168
Availability: 9
RM76.00
   0 reviews  |  Write a review

Membedah Tauhid Uluhiyyah; Bersama Ulama Mazhab Syafi'i

Penulis: Muhammad bi 'Abd al 'Aziz al Anqary

Tauhid Uluhiyyah ataupun tauhid ibadah masih terasa asing di telinga sebahagian besar muslim. Padahal, tanpa diragukan lagi tauhid ini menjadi topik utama dakwah para Rasul yang diutus kepada umat mereka, iaitu untuk mengajak mereka agar beribadah kepada Allah semata. Beberapa orang menyangka konsep Tauhid Uluhiyyah ada di mazhab Hanbali sahaja, tidak ada di mazhab lain. Dari sangkaan atau anggapan itulah muncul keraguan dan pertanyaan : 

Benarkah konsep Tauhid Uluhiyyah ini hanya ada di mazhab Hambali; ataukah sebenarnya secara tersirat ia ada dalam mazhab yang lain, semisal mazhab Syafi'i?

Buku ilmiah ini diharapkan bisa membuka wacana baru dan realiti yang berbeza mengenai konsep "Tauhid Uluhiyyah" menurut mazhab Syafi'i. Objek kajiannya terfokus pada nukilan pendapat para ulama mazhab ini, berkenaan dengan makna ibadah dan macam-macamnya yang ia secara tidak langsung berkaitan dengan tauhid ibadah itu sendiri. Tidak kurang dari 1300 nukilan perkataan para ulama mazhab Syafi'i yang dinukil penulis dari buku-buku karya mereka, tentunya dengan penyertaan dalil-dalil shahih baik berasal dari al-Qur'an mahupun as-Sunnah.

Ok, sekarang adakah anda percaya bahawa konsep Tauhid Uluhiyyah secara tidak langsung atau tersirat ternyata terdapat pula di mazhab Syafi'i? Jawapannya ada di dalam buku ini! 


=================================================================================

Untuk sebarang PERTANYAAN atau PEMBELIAN, sila Call atau WhatsApp : 011-3975 7993 /011-20693306 

ATAU KLIK PADA LINK INI : http://www.wasap.my/601139757993.

TERIMA KASIH.

=================================================================================

Write a review

Please login or register to review
Most viewed