Bagaimana Bila Penguasa Zalim?

Brands Pustaka At-Tazkia
Product Code: KDW010
Availability: In Stock
RM8.00 RM16.00
Ex Tax: RM8.00
   0 reviews  |  Write a review

Bagaimana Bila Penguasa Zhalim?: Hubungan Rakyat dan Pemerintah Menurut Syariat Islam

Penulis: 'Abd as Salam bin Barjas 'Ali 'Abd al Karim

Judul Asal: Mu'amalah al Hukkam fi Dhau- al Kitab wa as Sunnah

Amar ma’ruf nahi munkar adalah tugas mulia, kerananya umat ini menjadi umat terbaik. Penerapannya harus ditambah pula dengan ilmu sehingga berjalan dengan baik dan efektif, tidak keliru dan menyimpang.

Harus diakui bahawa kehadiran penguasa dan pemimpin adalah keperluan yang penting dan semula jadi bagi setiap manusia selaku makhluk sosial, agar kehidupan mereka tersusun rapi, dan bukan laksana hutan rimba belantara seperti yang pernah terjadi pada zaman jahiliyah.

Tetapi apakah dengan demikian penguasa yang zhalim harus dibenci, dimusuhi, dan dihujat secara membabi buta begitu saja, tanpa memikirkan akibat yang timbul secara makro?

Buku ini menghuraikan secara terperinci tentang bagaimana berinteraksi dan bermuamalah dengan penguasa. Memberikan pencerahan kepada kita bagaimana seharusnya bersikap, agar bantahan, kritik, saran, dan nasihat yang akan kita sampaikan tidak menjadi over produktif yang pada gilirannya justeru dapat merugikan rakyat. Sebab solusi menghadapi situasi yang dilematik ialah bersikap bijak dalam menimbang antara manfaat dan mudaratnya...

204 Mukasurat

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good