Syarah Pengantar Studi Ilmu Tafsir

Brands Pustaka Al-Kautsar
Product Code: KTS032
Availability: In Stock
RM48.00
Ex Tax: RM48.00
   0 reviews  |  Write a review

SYARAH PENGANTAR STUDI ILMU TAFSIR.

Dalam menafsirkan Al-Qur'an, terdapat sejumlah prinsip dasar yang biasanya menjadi perhatian seorang mufassir. Di antaranya; kesesuaian dengan kaidah bahasa Arab, penggabungan antara riwayah dan dirayah, mendahulukan penafsiran dengan ayat-ayat yang lain, menafsirkan dengan hadits, mengemukakan pendapat sahabat dibanding dengan pendapat peribadi, mencermati asbabun nuzulnya, dan lain-lain.

Kitab "Muqaddimah Fi Ushul At-Tafsir" atau biasa dikenali sebagai "Muqaddimah At-Tafsir" sahaja, merupakan satu karya fenomenal Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah rahimahullah dalam bidang ilmu tafsir yang banyak dijadikan rujukan oleh para ulama setelah beliau. Bahkan, sebahagian ulama menganggapnya sebagai salah satu kitab pelopor dalam bidang ilmu ushul tafsir. Kitabnya memang tidak seberapa besar. Tetapi isinya sangat besar manfaatnya. Tidak kurang, Ibnu Katsir, As-Suyuthi, dan Al-Qasimi pun menukilnya dalam kitab mereka.

Kerana isinya yang sangat penting untuk diketahui oleh para pencinta ilmu, khususnya mereka yang mendalami ilmu tafsir, banyak ulama yang mensyarahkannya. Dan, buku yang ada dihadapan anda ini, adalah salah satunya. Bahkan, bukan hanya seorang, buku ini merupakan kumpulan syarah dari beberapa ulama besar, yang tentu lebih besar pula faedahnya untuk anda..


UNTUK PERTANYAAN ATAU PEMBELIAN, SILA WHATSAPP 011-3975 7993, 

ATAU KLIK PADA LINK INI : http://www.wasap.my/601139757993.

TERIMA KASIH.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good