Bersuci & Berwudhu' Menurut Sunnah & Mazhab Syafie

Brands Bushra Studio & Publication
Product Code: KFI101
Availability: In Stock
RM64.00
Ex Tax: RM64.00
   0 reviews  |  Write a review

Penulis: Abu Ruwais Asy Syubrawi

Bersuci dan Berwudhu adalah suatu perkara yang asas didalam kehidupan seorang muslim, dua perkara penting yang sering diremeh temehkan oleh seseorang muslim kerana dilihat ia terlalu lekeh.

Hakikatnya, para ulama’ sejak zaman berzaman membahaskan dengan begitu teliti dan terperinci berkenaan dua perkara ini kerana tanpanya solat seseorang tidak akan diterima akibat kejahilannya berkaitan dengan bersuci dan berwudhu’ ini.

Jikalau kita meneliti dan menelusuri kitab-kitab para fuqaha’, kita akan dapati mereka meletakkan hukum bersuci ataupun yang dinamakan fiqh taharah sebagai bab yang pertama didalam fiqh. Ini termasuklah kitab-kitab yang ditulis oleh ulama’ dari kalangan yang bermazhab Syafie. Ia membuktikan betapa penting dan betapa begitu besar isu taharah ( bersuci ) dan berwudhu’ ini.

Dengan tampilnya, buku Bersuci & Berwudhu’ ini, akan terlerailah beribu-ribu kemusykilan yang sedang bersarang di fikiran kita. Buku yang membahaskan secara detail lagi terperinci berkait dengan Fiqh Taharah & Wudhu’ . Ditulis berdasarkan fiqh Syafie serta sarat dengan dalil-dalil daripada al-Quran dan as-Sunnah serta perbahasan para ulama’.

Ia bukan sekadar membincangkan berkaitan dengan hanya bagaimana ingin berwudhu’ serta bertayammum sahaja, tetapi ia juga membahaskan beberapa isu dibawah:

  • Hukum kulit anjing dan babi dari segi pandangan mazhab Syafie 
  • Hukum basuhan akibat terkena sentuhan anjing
  • Hukum kulit haiwan yang berbisa dan liar
  • Cara samak dan apakah itu samak?
  • Apakah yang dimaksudkan dengan “air dua kolah”
  • Dan banyak lagi isu-isu yang disentuh didalam buku ini.

Amat tidak rugi jikalau melaburkan sedikit wang ringgit bagi mendapatkan buku bernilai ilmiah seperti ini.

Hard Cover, 388 Halaman

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good